Fenilketonüri’de Tıbbi Beslenme Tedavisi
Fenilketonüri yaşam boyu sürecek kan fenilalanin düzeyinin normal sınırlarda tutulması için uygulanan özel bir tıbbi beslenme tedavisi ile tedavi edilir.
Fenilketonürili bir bebeği normal bir bebek olarak görmeniz son derece önemlidir, tek farkları özel bir tıbbi beslenme tedavisine gereksinim duymalarıdır. PKU’lu bir çocuk yaşamının en erken evrelerinde diyet prensiplerini öğrendiğinde, tıbbi beslenme planı tam olarak hayatına uyarlanır.
PKU tedavisi, tanı ile başlar. Çocuk metabolizma ve beslenme uzmanı bebeğinizin kanındaki fenilalanin miktarını ölçmek için sık sık kan testleri yapacaktır. Bu kan testleri, metabolizma uzmanı ve diyetisyeninizin, çocuğunuzun gereksinimi olan özel amino asit karışım miktarını(özel diyet maması) belirlemelerine yardım edecektir.
Kan fenilalanin ölçümlerine göre PKU’lu bireyin belli aralıklarla beslenme durumu değerlendirilmeli, kan fenilalanin ve tirozin düzeyi ölçüm düzeylerine göre tıbbi beslenme tedavisi ayarlanmalı, büyüme ve gelişmesi, zihinsel gelişimi izlenmelidir.
Çocuğunuz büyüdükçe, kan testleri, tıbbi beslenme tedavisine uyumun göstergesi olarak da yardımcı olacaktır.
PKU’da, fenilalaninden kısıtlı özel tıbbi beslenme tedavisi yaşam boyu uygulanmalıdır. Tedaviye uymayan veya başlamayan, tedaviyi bırakan hastalarda zihinsel ve gelişimsel bozukluklar olabileceği için ailelerin uygulanan tıbbi beslenme tedavisini, diyeti çok iyi öğrenmeleri gerekmektedir. PKU tedavisi bu konu ile ilgili çocuk beslenme ve metabolizma merkezlerinde sürdürülmektedir.
Besin Listeleri
Yeşil Liste
Serbest olarak tüketilebilecek besinlerdir. Şeker, bal, reçel, pekmez, sıvıyağ ve özel proteinli tıbbi ürünler.
Turuncu Liste
Uzman diyetisyenin önerdiği takdirde, sınırlı miktarda tüketilebilir. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru dut gibi kurutulmuş meyvelerdir.
Kırmızı Liste !
Yasak olan, tüketilmemesi gereken besinler, et ve et ürünleri, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuruyemiş, soya, tofu.
Dikkat !
Aspartam; içecekler, sakız, pudingler, reçelde kullanılan ticari bir tatlandırıcıdır. Fenilalanin içermesi nedeni ile fenilketonürili bireylerde kullanılması sakıncalıdır. Bazı ilaçlarda da kullanılması nedeniyle ilaç kullanmadan önce bu konu mutlaka metabolizma doktoruna danışılmalıdır.(Antibiyotik: Augmentin, Bactrim. Ateş düşürücü: Dolven.)
Aminoasit Karışımları
Yüksek protein içeriğine sahip süt, peynir, yumurta, et ve balık yerini fenilalanin içermeyen özel aminoasit karışımları(özel diyet maması) almaktadır. Bu ürünler fenilketonürili bireyin büyüme ve gelişmesi için gereken uygun miktarda proteini sağlamaktadır. Aminoasit karışımları uygulanan tıbbi beslenme tedavisinin önemli parçasıdır, düzenli olarak ve gün içinde eşit öğünlere dağıtılarak tüketilmelidir. Böylece gün boyu fenilalanin düzeylerinin sabit olarak korunması sağlanır.